Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да го разглеждате, Вие се съгласявате с тяхното използване. За повече информация, моля, натиснете тук.
Компютри, монитори, лаптопи втора употреба на едро и дребно
COA стикери

Сертификат за автентичност (COA)

 

COA е стикер или етикет, който обикновено е залепен върху корпуса на компютъра или при някои по-нови преносими компютри – в отделението за батерията.

COA и/или продуктовите ключове никога не трябва да се закупуват отделно от продукта.

Самостоятелни COA

Дефиниция: Самостоятелните COA са COA, които се продават отделно – без придружаващия софтуер, чиято автентичност удостоверяват. Те често са обозначени като "инвентар в излишък" или "неизползвани етикети" и в повечето случаи са фалшиви COA. Закупуването на самостоятелни COA и предлагането им като оригинални на неподозиращи клиенти е форма на пиратство.

Начин на предпазване: COA никога не трябва да се продават, доставят или закупуват отделно, без да са прикрепени към компютър или без да се продават със съответен софтуер на Microsoft (или цялостен продукт, или OEM софтуер на Microsoft, придобит от създатели на системи). Не се превръщайте в жертва на самостоятелни COA.

 

 

Windows 10

За COA, залепени върху компютри, които имат предварително инсталиран или са лицензирани за Windows 10, COA съдържа името на продукта, отпечатано на
етикета, както и функции за защита срещу фалшифициране като:

  • Дълбок печат – използва специален метод на печатане, който оставя мастилени изпъкналости върху повърхността на етикета. Можете да ги усетите, като прокарате пръст по повърхността. Дясната страна на етикета трябва да е
    по-гладка при допир от зоната с дълбок печат в лявата страна.
  • Скрито изображение – насочете поглед направо към етикета и след това променете съвсем леко ъгъла на изгледа, например като наклоните етикета далеч от Вас, и "М" ще се появи точно под емблемата на Windows.

 

Скриване на продуктовия ключ

Освен горепосочените функции, COA с дата на издаване след началото на февруари 2016 г. може да имат добавена функция за скриване, покриваща част от Продуктовия ключ върху COA. Областта за скриване се състои от малък ясен етикет от сребрист материал, който се премахва чрез изтриване, положен с цел скриване на част от
25-знаковия продуктов ключ.

Подобно на материала за изтриване, обичайно намиращ се върху лотарийни билети или ваучери за награди, тази област за скриване е предназначена да защити продуктовия ключ на потребителя от получаване и използване от страна на неупълномощени физически лица. Когато се изисква използване на Продуктов ключ от законния собственик, сребристият материал се изтрива с нокът, за да се разкрият всичките 25 знака, необходими за разрешаване на активирането на Продукта.

Даден потребител може да установи дали етикетът COA е променен злонамерено с един поглед. Сребристият материал, който се изтрива, трябва да е изцяло непокътнат и да покрива част от 25-те знака на продуктовия ключ. Ако при получаването достатъчно количество от покриващия сребрист материал е изтрито и се вижда целият 25-знаков продуктов ключ, това може да означава, че етикетът COA е променен злонамерено и е възможно продуктовият ключ да е компрометиран или използван неправомерно. Ако срещате какъвто и да е проблем с използването на ключа за активиране, свържете се с OEM (Производителя на оригинално оборудване) за поддръжка.

Ако сребристият материал, който се изтрива, липсва изцяло върху областта за скриване, възможно е да има прозрачен филм етикет, запазен в тази област, което е доказателство, че функцията за скриване е била налична и че материалът за изтриване е бил премахнат.

Тази функция за защита чрез скриване е добавена към COA от Microsoft с цел грижа за потребителя. Microsoft предприема тази допълнителна стъпка, за да осигури защита срещу неправомерно използване на даден продуктов ключ. Потребителите трябва да имат предвид, че продуктовите ключове представляват ценен обект на пиратство, и е препоръчително да се предприемат предпазни мерки за избягване на неправомерен достъп.

Източник: www.microsoft.com 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BG | EN