Този сайт използва "бисквитки". Ако продължите да го разглеждате, Вие се съгласявате с тяхното използване. За повече информация, моля, натиснете тук.
Компютри, монитори, лаптопи втора употреба на едро и дребно
Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

 

Въпроси и отговори относно Windows:

Продуктовият ключ е уникална комбинация от цифри и букви за активирането на продукта. Ако не въведете продуктовия ключ, когато се появи подканата за това в процеса на инсталиране, продуктът може да не се активира, докато не въведете продуктовия ключ.

За предварително инсталирана операционна система Windows стикерът с продуктовия ключ на Windows е залепен върху компютъра. Пазете продуктовия ключ, тъй като може да се наложи да преинсталирате продукта в бъдеще. Продуктовите ключове са специфични за софтуерния продукт.

При активирането се проверява дали операционната система Windows на съответния компютър е оригинална и не се използва на повече компютри, отколкото е разрешено от съответните лицензионни правила за софтуер на Microsoft. По този начин активирането помага при предотвратяване на фалшифицирането на софтуера. Повече за активирането прочетете тук.
За да извършите активиране онлайн, ще имате нужда от вашия продуктов ключ за Windows. Можете да намерите вашия продуктов ключ на сертификата за автентичност, залепен на компютъра. Натиснете тук, за да видите примери на стикери с продуктов ключ.

Ако сте получили съобщение, което гласи, че активирането на Windows е неуспешно, може да прочетете следната статия, чрез която да се опитате да коригирате проблема:
Получаване на помощ за грешки при активиране на Windows

Термините „32-битов“ и „64-битов“ се отнасят за начина, по който процесорът на компютъра (наричан още CPU) обработва информацията. 64-битовата версия на Windows обработва по-големи количества оперативна памет (RAM памет) по-ефективно от 32-битовите системи. Не всички устройства могат да изпълняват 64-битовите версии на Windows.

Ако имате инсталирана операционна система Windows, отворете File Explorer на компютъра.

  1. Десен клик на Компютър (Computer или This PC) и в менюто изберете Свойства (Properties).
  2. На информационния прозорец на системата намерете Тип на Системата (System type). На този ред е отбелязано какъв е типът на операционната система и какъв е типът на процесора.

За да преминете от една на друга версия на Windows, трябва да се направи нова инсталация. Това можете да направите като изтеглите и запишете съответната инсталационна медия от Microsoft (отнася се за Windows 8.1 и Windows 10).

При закупуването на лаптоп или компютър с Windows клиентите трябва да решат каква версия на операционната система да изберат – Home или Professional.
Този материал ще Ви помогне да разберете разликите за отделните версии:
Windows 10 Разлики

Можете да изтеглите и да си запишете инсталационна медия от Microsoft.com: Windows 8.1, Windows 10.

Системният образ е точно копие на устройството. По подразбиране системната снимка включва специализираните драйвери за устройствата, необходими за функционирането на Windows. Тя включва също така Windows и системните настройки, програми и файлове. Можете да използвате системната снимка за възстановяване на съдържанието на компютъра в случай на повреда на твърдия диск или на компютъра. Когато възстановявате компютъра от системна снимка, това е пълно възстановяване - не можете да изберете да възстановите отделни елементи, а всички текущи програми, системни настройки и файлове се заменят със съдържанието на системния образ.

Създаване на System Image Backup (Системен образ) в Windows 7

1. Кликнете на Start (Старт), за да отидете на Getting Started (Започнете сега), и след това изберете Back up your files (Архивирайте Вашите файлове).

2.След това кликнете на линка Create a system image (Създайте системна снимка).

3. Решете къде искате да запазите снимката. Можете да изберете външен носител, да запишете на DVD дискове или да складирате на устройство през локалната мрежа.

4. Можете да изберете да бъдат архивирани и други твърди дискове, но имайте предвид, че това ще добави допълнителен обем към размера на снимката.

5. На екрана за потвърждение е отбелязан размерът, който снимката може да заеме. Също така, ако нещо не Ви се струва правилно, можете да се върнете назад и да направите необходимите корекции.

6. Запълващ се бар отбелязва прогреса по създаването на снимката и записването й. Времето варира в зависимост от параметрите на Вашия компютър и къде слагате архива.

7. След като процесът е завършен Вие получавате възможност да създадете и System repair disc (Диск за възстановяване), който трябва да направите и да съхранявате на сигурно място.

 

Създаване на диск за възстановяване на системата

Отворете "Архивиране и възстановяване" като щракнете върху бутона Старт, щракнете върху Контролен панел, щракнете върху Система и поддръжка и накрая щракнете върху Архивиране и възстановяване.

В левия прозорец щракнете върху Създаване на диск за възстановяване, след което следвайте инструкциите. Ако се покаже подкана да въведете администраторска парола или потвърждение, въведете паролата или потвърдете.

Когато дойде време да възстановите снимката, с този диск ще можете да използвате System Recovery Options (възможности за възстановяване на системата), за да възстановите Вашата система.

Направете си системен образ, след което го разархивирайте на новия твърд диск.

Microsoft спряха дистрибуцията на медии за възстановяване на операционните си системи по канала MAR. Те се заменят с recovery image на твърдия диск на компютъра или лаптопа. Съгласно EULA (End user license agreement – Общите условия за ползване на лиценза) всеки потребител има право (и е препоръчително) да направи резервно копие на системата си на външен носител.

Да. ИТР България е официален представител на Майкрософт за лицензиране на обновена компютърна техника и от 1-ви март 2016 Windows 10 е наличен за обновена компютърна техника.

За информация относно разликите между Windows 10 Home и Windows 10 PRO прочетете статията ни тук.

 

Въпроси и отговори относно Office:

Продуктовият ключ е код, съставен от 25 знака, който получавате при закупуването на Microsoft Office. Продуктовият ключ ви позволява да инсталирате и активирате Office продукта на вашия компютър.

Продуктовият ключ се състои от 25 знака и се намира на различни места в зависимост от това как сте получили продукта на Office.

Ако сте закупили Office на традиционен диск, продуктовият ключ би трябвало да се намира вътре в пакета върху етикета на картата срещу калъфа на диска от лявата страна на кутията на DVD диска.

Ако сте закупили карта с продуктов ключ за Office, продуктовият ключ би трябвало да се намира вътре в пакета върху етикет от лявата страна на кутията.

Ако продуктовият ключ не е в пакета, вижте инструкциите в пакета.

Ако сте закупили и изтеглили Office онлайн, продуктовият ключ би трябвало да се намира на страницата за потвърждение и/или в имейла, който ви е изпратен, когато сте изтеглили софтуера.

Ако сте закупили нов компютър с предварително инсталиран Office, производителят на компютъра би трябвало да е сложил в кутията носител или продуктова идентификационна карта от Microsoft, съдържащи продуктовия ключ. Продуктовият ключ се намира на сертификата за автентичност.

Ако се нуждаете от допълнителна помощ за намиране на продуктовия ключ, вижте следните ресурси:

Office 2007

Office 2010

Office 2013/2016

 

При закупуване на компютър с предварително инсталирана операционна система от ИТР България, Вие получавате и допълнителни пакети програми, сред които е и 30-дневна версия на Office пакета. След изтичането на 30-дневния срок Office пакетът преминава в режим View Only (само за преглед). За да възстановите пълната функционалност на Office пакета, е необходимо да го закупите.

 

Въпроси и отговори, свързани с лицензирането:

OEM е съкращение от Original Equipment Manufacturer.

Лицензът е неразделна част от компютърната конфигурация и няма отделна стойност. Можете да разгледате нашите готови предварително инсталирани компютри и лаптопи в Интернет магазина ни в съответните раздели.

Да, това е възможно. По-голямата част от компютрите и лаптопите, които предлагаме, отговарят на изискванията за лицензиране по програмата MAR. За целта се свържете с наш служител от отдел „Продажби“, който ще Ви обясни възможностите за закупуване на компютъра или лаптопа с предварително инсталирана операционна система, който сте си избрали, както и ще ви информира за цената на продукта с инсталирана ОС.

С всеки закупен от ИТР България продукт с инсталирана операционна система Вие получавате:

- 100% оригинален софтуер от Microsoft;

- 12 месеца гаранция за всички продукти с Windows;

- 30-дневна версия на новия Microsoft Office 2016;

- Антивирусен софтуер Windows Defender;

- Предварително инсталиран SKYPE;

- Предварително инсталиран софтуер Adobe Acrobat Reader DC;

- Всички необходими драйвери;

- Всеки продукт с Windows 10 е инсталиран на английски език, като са налични повече от 150 различни езици за визуализация, включително и български;

Да, възможно е. Името Home идва от това, че тя е ориентирана към домашни потребители, но не я прави нелегална за ползване в офиса.

 

Въпроси и отговори за край на поддръжката и край на дистрибуцията на отделните издания на операционната система Windows:

Край на поддръжката е датата, от която Microsoft вече не предоставя автоматични корекции, актуализации или техническо съдействие онлайн. Това е моментът да се уверите, че разполагате с инсталацията на най-новата налична актуализация или сервизен пакет. Без поддръжка от Microsoft вече няма да получавате актуализации за защитата, които може да ви помогнат да предпазите компютъра си от опасни вируси, шпиониращ софтуер, както и от друг злонамерен софтуер, чрез който личните ви данни може да бъдат откраднати.

Операционни системи

Най-нова актуализация или сервизен пакет

Край на базовата поддръжка

Край на разширената поддръжка

Windows XP

Service Pack 3

14 април 2009 г.

8 април 2014 г.

Windows Vista

Service Pack 2

10 април 2012 г.

11 април 2017 г.

Windows 7

Service Pack 1

13 януари 2015 г.

14 януари 2020 г.

Windows 8

Windows 8.1

9 януари 2018 г.

10 януари 2023 г.

 

Край на продажбата е датата, на която определена версия на Windows вече не се доставя на търговци на дребно или производители на оригинално оборудване (OEM). Windows 7 и Windows 8.1 се спират от продажба на 31 октомври 2016 г.

 

 

ВАЖНО: Ако гореизложеното противоречи по някакъв начин или има някаква разлика с Общите условия на софтуера, който ползвате (End user license agreement – EULA), то трябва да се съобразите с Вашия продукт и неговите условия за ползване.

 

BG | EN